Calusarii – partea a cincea

CALUSARII TAMADUITORI DE BOLI
“Ceata de calusari poate sa grabeasca la Rusalii casatoria fetelor si sa fertilizeze femeile sterpe prin intrarea acestora in hora calusarilor si prin atingerea lor cu phalusul cioplit din lemn purtat de Mut. Functia care le-a adus celebritate a fost insa vindecarea persoanelor luate din Rusalii. Ritualul tamaduirii acestor boli neuropsihice cuprindea doua secvente: consultarea bolnavului pentru a constata daca are suferinta numita popular luatul din Calus si tratarea pacientului. De obicei, o persoana din familia suferindului mergea in zilele de Rusalii la vataful cetei de calusari si il ruga sa i-l scoale din Rusalii. Vataful venea la pacient insotit de lautari pentru a-i canta melodiile de joc. Daca la auzul melodiilor calusaresti bolnavul incepea sa se legene, sa miste o mana, un picior, sa i se schimbe mima fetei etc., se considera ca acesta a fost luat din Rusalii sau din Calus si, ca urmare, putea fi vindecat.

Calusarii nu se angajau sa vindece epilepsia, bolile neurologice, paraliziile. Ei vindecau si asa-numita boala a fetelor nejucate, depresie psihica, frecventa in satul traditional, provocata de regimul sever instituit de parinti fetelor ca nu cumva sa-si piarda fecioria inainte de casatorie. Tratamentul era efectuat acasa, cu bolnavul intins in curte pe o patura, sau intr-o poiana din padure unde era dus cu caruta. Tratamentul sculatului din Rusalii se baza pe ceea ce astazi numim psihioterapie, fitoterapie (Mutul purta in traista de dupa gat numeroase plante de leac), chinoterapie (batutul talpilor bolnavului cu bata), meloterapie s.a.”
(COMOARA SATELOR – Calendar popular, Ion Ghinoiu, Ed. Academiei Romane)
Mi se pare foarte apropiat de ritualul calugarilor de exorcizare, cand la auzul psalmilor sau a canturilor religioase posedatul se schimonoseste. A se vedea si asemanarea radacinii CALUSar – CALUG-ar.