Calusarii – partea a sasea

EFIGII ALE ZEULUI CALUS
“Efigia zeului cabalin purtata in timpul jocului calusarilor de catre Mut sau Vataf si confectionata la Legatul Calusului se numeste Ciocul Calusului, Iepurele, Calus. Acesta era un ciudat totem facut dintr-un lemn rasucit sau cioplit in forma de cioc si gat de pasare de balta, de cap si gat de cal, de cap de lup, bot de caine. Se infasura cu diferite plante de leac si masura calusarilor luata pe fire de ata intr-o piele de iepure si se infigea intr-un bat sau era purtat in traista de Mut. La unele cete de calusari, Ciocul se aseza in timpul jocului in fata lautarilor sau langa steagul Calusului, ca si cum ar asista la spectacolul dat in cinstea lui. De cele mai multe ori, este ascuns privirilor profanilor sau li se arata numai in anumite momente capul scos din traista, marind misterul care domneste in jurul sau.

Pretutindeni unde apare, Ciocul Calusului este considerat ca ceva diavolesc, mai temut si respectat decat crucea crestina; simpla atingere putea imbolnavi si lua mintile oamenilor. In Martea Ciocului este inmormanta intr-un loc tainic, de obicei acolo unde a fost confectionat. Ceremonia funerara, numita Spartul (moartea) Calusului, Dezlegatul steagului, Vesnica Pomenire, cuprinde gesturi si acte rituale de un rar arhaism. Dupa trecerea unui an de zile, in ziua de Strodul Rusaliilor, Ciocul era dezgropat. Daca pielea de iepure care imbraca Ciocul era putrezita, se inlocuia cu alta noua (Oltenia si Banat).”
(COMOARA SATELOR – Calendar popular, Ion Ghinoiu, Ed. Academiei Romane)
Sa ne amintim colindul Dom, dom sa-naltam (dom = biserica mare) care facea referire la pielea de iepure: ” (…) Si-au vanat un iepuras/ Sa faca din pielea lui/ Vestmant frumos Domnului (…)”.