Din punct de vedere medical, erectia este definita drept cresterea de volum a tesuturilor si organelor erectile, determinata de vasodilatatie. La randul lui, acest proces poate aparea in urma unui stimul de natura psihologica, mecanica sau in mod spontan. Prin urmare, fenomenul este dependent de coroborarea mai multor factori, printre care cei vasculari, endocrini, psihologici si neuronali, fiind sau nu expresia unei dorinte sexuale.
Odata cu inaintarea in varsta, acest mecanism poate suferi modificari, fiind mai mult sau mai putin influentat de diversele patologii accumulate de-a lungul anilor. In aceste conditii, se poate observa aparitia unei multitudini de mituri pe aceasta tema, unele dintre ele având intr-adevar o baza stiintifica si medicala pe cand altele pot fi considerate in cel mai bun caz dezinformari nevinovate.
Alimente ce intretin erectia
Speculand dorinta si curiozitatea barbatilor de a afla modalitatile in care practicile sexuale sunt influentate de obiceiurile de zi cu zi, miturile urbane avand in centrul discutiei erectia au devenit tot mai numeroase, fiecare aducand garantii propriilor metode si descoperiri. Astfel, printre cele mai populare afirmatii se numara includerea anumitor alimente in dieta zilnica pentru a imbunatati potenta.
Printre mancarurile vehiculate frecvent pentru rezultatele lor asa zis miraculoase se numara ciocolata neagra, stridiile, fulgii de ovaz, bananele si chiar gelatina. Bineinteles, desi unele alegeri pot parea intamplatoare, numitorul comun care le confera o mai mica sau mai mare influenta asupra erectiei este actiunea acestora asupra circulatiei sangvine si a echilibrului hormonal.
Mit sau realitate?
Aliment recunoscut pentru calitatile sale asupra sistemului cardiovascular, vinul rosu si erectia au efect si asupra microcirculatiei la nivelul organelor erectile, reusind intr-adevar sa produca vasodilatatie. Totusi, flavonoizii continuti de struguri si de alte fructe sunt motivul real pentru care acesta este benefic. Asadar, pe langa reducerea riscului de boli cardiovasculare si diabet, ei au un efect exponential mai mare in comparatie cu alte metode precum efectuarea exercitiilor fizice sau introducerea altor alimente in dieta zilnica, acest lucru fiind posibil si datorita interactiunii asupra sistemului nervos.
Cat de mult inseamna prea mult
Daca in cazul sportului sau a consumarii altor tipuri de mancaruri, restrictiile sunt minore, in cazul consumului de vin granita este mult mai clar delimitata, studiile aratand ca un exces din aceleasi substante care pot fi benefice organismului duc chiar la efectul opus si anume cel de impotenta in acest caz.
Astfel, desi consumul de vin rosu si erectia sunt intr-adevar corelate , pentru a beneficia de proprietatile benefice ale acestuia persoana in cauza trebuie sa se incadreze in limita zilnica stabilita, efectele putand fi observate dupa consumul a 3-4 pahare pe saptamana, performantele incepand sa descreasca dupa trecerea pragului maxim admis si anume 2 pahare pe zi. De asemenea, asocierea acestuia cu citrice si fructe de padure poate fi benefica, ele potentand la randul lor efectul vinului prin cantitatea insemnata de flavonoizi ce o contin.