Cum începe diversificare alimentară la 6 luni în cazul bebelușilor?

Diversificarea la 6 luni din punct de vedere alimentar la bebeluși poate fi chiar o perioadă emoționantă pentru părinți, văzându-l pe ce mic cum mănâncă primul său piure de morcovi sau de cartofi. Atunci când discutăm despre diversificare la 6 luni, trebuie să luăm în considerare mai mulți factori, fiind o etapă destul de importantă din punct de vedere alimentar din viața unui copil.

Perioada de timp optimă pentru dezvoltarea gustului bebelușului tău, care corespunde unui vârf de creștere, perioada cuprinsă între 4 și 6 luni ar fi momentul ideal pentru a începe diversificarea alimentelor. În acel moment apar noi nevoi nutriționale, iar un sistem digestiv mai matur face posibil introducerea progresivă a legumelor, apoi a fructelor.

Pentru un copil alăptat, momentul poate fi ușor diferit. De fapt, laptele matern satisface toate nevoile nutriționale ale copilului până la 6 luni, ceea ce nu este cazul laptelui praf.

Prevenirea și depistarea alergiilor

Este ca principiu de precauție, pentru a preveni și identifica alergiile pe cât posibil, este indicat să începem diversificarea în jurul a 4 luni și să o facem treptat, de la un aliment după altul. Pentru copiii cu risc, este recomandabil să amânați introducerea anumitor alimente precum ouăle, peștele, arahidele, boabele de soia, fructele exotice, țelina, portocalele, muștarul și condimentele. Cât despre semnele unui început de alergi, plânsetele bebelușului ar fi primul simptom, cauzat de furnicături, reflux sau dureri de stomac. De asemenea, umflăturile pe corp pot fi semne de alergie alimentară.

Cele 3 secrete ale diversificării alimentare la 6 luni la bebeluși:

  1. Când preparați primul piure de cartofi sau când cumpărați primele borcane de mâncare pentru copii, rețineți că veți contribui la modelarea gusturilor copilului, motiv pentru care avem grijă ca totul să se producă treptat, în așa fel încât copilul să poată să distingă gusturile și să aleagă ce-i va plăcea.
  2. Începeți mai întâi cu legumele și introduceți fructele 10 până la 15 zile mai târziu. De ce? Pentru că gustul dulce este înnăscut, iar  copilul are acest gust încă de la naștere, spre deosebire de gustul sărat care vine mult mai târziu. Prin urmare, se recomandă să începeți cu legume, dar alegeți o legumă mai „dulce” pentru a o face mai acceptabilă, cum ar fi morcovii sau dovleceii. De asemenea, vă recomandăm să schimbați legumele în fiecare zi și să alegeți întotdeauna doar pe cele de sezon.
  3. Nu forțați demersul de diversificare la 6 luni la bebeluși. Dacă refuză o legumă sau un fruct, nu i-l împinge forțat, dar încearcă din nou după un timp. Este nevoie de 8 și 10 încercări pentru a putea spune că unui copil nu îi place cu adevărat un anumit fel de mâncare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *