Mancarea este esentiala pentru supravietuire si are o influenta majora asupra vietii fiecaruia dintre noi, insa in multe cazuri aceasta atrage dependenta, motiv pentru care este important sa se tina cont de urmatoarele informatii. Acest articol despre dependenta trebuie citit de catre oricine, intrucat atat femeile, cat si barbatii sau copiii pot fi atrasi mai mult decat normal de mancaruri bogate in grasimi, zahar sau sare ce activeaza diferite reactii in creier pentru a induce sentimentele de placere si satisfactie, iar reactia poate fi asemanata cu cea pe care o au consumatorii de droguri sau alcool.
Dependentii de mancare sunt atrasi de sentimentele pe care le obtin prin consumul anumitor mancaruri, iar de aici provine nevoia continua de a manca, chiar si atunci cand nu le este foame. Asadar, aceste obiceiuri genereaza un cerc vicios pentru ca se ajunge la consumul unor cantitati anormale de mancare, fapt care poate sa atraga nenumarate probleme, atat la nivel fizic, emotional, cat si social. Cu alte cuvinte, se favorizeaza aparitia afectiunilor digestive si cardiace, obezitatea, lipsa stimei de sine, depresia sau izolarea de ceilalti.
Cauze
Dependenta poate fi cauzata de mai multi factori, atat de natura biologica, cat si psihologica sau sociala, prima dintre acestea incluzand dezechilibre hormonale, anormalitati la nivelul creierului, efecte secundare ale administrarii a diferite medicamente sau istoricul familial ce include astfel de situatii. Totodata, dependenta de mancare poate fi si rezultatul unor factori la nivel psihologic, precum evenimente traumatice din trecut, imposibilitatea de a depasi situatii negative sau trecerea printr-o perioada dificila cauzata de pierderea cuiva drag. In acelasi timp, acest fenomen este asociat si cu alte adictii, precum consumul de droguri sau de alcool, fiind esentiala luarea in serios pentru a se trata.
Semnale de alarma
Poate ca multe persoane nu constientizeaza de la bun inceput de problema cu care se confrunta, insa printre simptomele ce trag un semnal de alarma se numara consumul de alimente pana cand apar durerile abdominale, depunerea unui efort semnificativ pentru a obtine anumite alimente, continuarea mesei chiar si dupa potolirea foamei, consumul de alimente in secret, izolat de ceilalti, evitarea interactiunilor sociale si a relatiilor pentru a petrece mai mult timp mancand. Alte semne pot fi pierderea energiei, dificultatea de concentrare, scaderea calitatii somnului, stari de iritabilitate, dureri de cap, probleme digestive, dureri de cap si nu numai.
Efecte negative
Acest articol despre dependenta iti prezinta si problemele cu care se pot confrunta cei care ajung sa consume mancaruri in mod necontrolabil, iar printre efecte se numara problemele cardiace, diabetul, problemele digestive, obezitatea, dureri cronice, artrita, cresterea considerabila a sanselor de infarct, osteoporoza, probleme la nivelul ficatului si rinichilor, astfel ca va scadea considerabil calitatea vietii, avand un impact major asupra interactiunilor cu ceilalte.